ANP7 apr '13 18:32

Ajax staat op na rode kaart Vermeer

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - Ajax leek zondag op weg naar een plichtmatige thuiszege op Heracles Almelo totdat Kenneth Vermeer in het begin van de tweede helft bij een voorsprong van 1-0 de doorgebroken Geoffrey Castillion buiten het strafschopgebied vloerde. Arbiter Ruud Bossen stuurde de doelman terecht van het veld, waardoor hij volgende week de topper tegen PSV mist. Bijna 2 minuten was het stil in de ArenA, totdat Kolbeinn Sigthorsson voor 2-0 zorgde en invaller Ryan Babel en Christian Eriksen de zege helemaal veilig stelden (4-0).

,,Kampioenen olé olé'', zong de aanhang van de lijstaanvoerder de toekomst optimistisch tegemoet. In de spreekkoren klonk ook enige opluchting. Want met een beetje pech had Ajax zo maar iets van de voorsprong van 3 punten op PSV en Vitesse kunnen verspelen.

Ajax sprong namelijk ook tegen Heracles lang veel te slordig om met de vele mogelijkheden. Sigthorsson mocht al na 7 minuten alleen richting doelman Remko Pasveer dribbelen. De spits had beide hoeken van het doel voor het uitkiezen, maar miste hopeloos. De beoogde topschutter uit IJsland revancheerde zich 6 minuten later enigszins toen hij aardig combineerde met Lasse Schöne. De Deen kende op zijn beurt weinig moeite om Pasveer te passeren (1-0).

Voorkeur

Schöne kreeg als verdedigende middenvelder nog de voorkeur boven de weer van een blessure herstelde Christian Poulsen. Het zou heel goed kunnen dat hij volgende week tegen PSV naar de rechterflank verhuist, zodat zijn ervaren landgenoot zich met de bewaking van Ola Toivonen kan belasten.

Nog voor rust verzuimden ook Viktor Fischer en Christian Eriksen de wedstrijd voortijdig te beslissen. Ajax liet de tegenstander in leven en werd daar even voor rust bijna voor bestraft. Toby Alderweireld kon maar net voorkomen dat Castillion profiteerde van een foutje van Schöne.

Castillion, door Ajax verhuurd aan Heracles, was even na rust opnieuw heel dichtbij de gelijkmaker toen hij alleen op Vermeer mocht aflopen. De keeper van Ajax vloerde de spits en mocht meteen vertrekken. Met Jasper Cillessen onder de lat en een veldspeler minder op het veld had Sigthorsson nog geen 2 minuten nodig voor de 2-0. Babel en Eriksen bezorgden de aanhang van de thuisclub vervolgens toch nog een aangename middag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen