ANP8 mrt '13 13:48Aangepast op 8 mrt '13 14:08

'Vastgoedovername SNS zorgvuldig beoordeeld'

Rudi Kleijwegt. ANP
Rudi Kleijwegt. ANP

DEN HAAG (AFN) - De Nederlandsche Bank (DNB) heeft in 2006 een zorgvuldige beslissing genomen door SNS Reaal toestemming te verlenen voor de overname van Bouwfonds Property Finance van ABN Amro. Dat zeiden oud-toezichthouders van DNB vrijdag in een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Volgens oud-bestuurslid Arnold Schilder was de vastgoedfinancieringstak van Bouwfonds van onbesproken gedrag en waren er geen signalen van fraude. Daarnaast werden de risico's die kleven aan vastgoedfinanciering destijds anders beoordeeld. ,,Dat veranderde pas in de loop van 2008'', zei Schilder.

Vastgoed was destijds ,,een aantrekkelijke tak van sport'', zei Schilder. De rendementen waren goed en de risico's werden als laag ingeschat. Hij zei niet in te zien hoe DNB op basis van de toen beschikbare informatie tot een ander besluit had kunnen komen.

Toestemming

De lijn van DNB bij dergelijke overnames was volgens Schilder destijds: toestaan, tenzij. De transactie gold niet als controversieel, ook omdat Bouwfonds Property Finance al een dochteronderneming van ANB Amrowas, en is dan ook niet besproken binnen de directie van DNB, zei de oud-bestuurder.

Volgens voormalig directeur toezicht Rudi Kleijwegt is op grond van de kennis van toen toestemming verleend voor de overname, die SNS Reaal uiteindelijk op de rand van de afgrond bracht. ,,Er zijn een aantal aspecten die wij nu anders zouden beoordelen'', zei hij.

Ex-bestuurslid Lex Hoogduin noemde de uiteindelijke nationalisatie van SNS ,,teleurstellend en schokkend''. Dat het zover kwam, geeft volgens hem aan dat de Interventiewet niet goed heeft gewerkt. Hij gaf ook aan niet overtuigd te zijn van de noodzaak tot onteigening.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen