ANP31 jan '13 13:31Aangepast op 31 jan '13 13:57

Shell bezorgd over concurrentiepositie Europa

LONDEN (AFN) - Bestuursvoorzitter Peter Voser van Shell maakt zich zorgen dat de concurrentiepositie van Europa verslechterd. Voser zei ook dat het met de Europese economie de goede kant op gaat hoewel de weg naar herstel grillig is. Hij deed zijn uitspraken donderdag in een toelichting op de vierdekwartaal- en jaarcijfers.

In de toelichting stond Voser ook stil bij twee recente ontwikkelingen, het vastlopen van een boorschip in Alaska en de uitspraak van de rechtbank in Den Haag. Op oudjaarsdag liep het boorschip Kulluk aan de grond, waarna een storm van kritiek op Shells activiteiten in het Arctisch gebied volgde. Een ander schip, de Noble Discoverer, liep in november schade op door een brand in de machinekamer. Voser zei nog niets te kunnen zeggen over de boorplannen voor deze zomer totdat onderzoeken, zowel intern als door enkele autoriteiten, zijn afgerond.

Woensdag werd Shell in een van vijf zaken veroordeeld voor vervuiling in Nigeria. De rechtbank oordeelde dat Shell een schadevergoeding moet betalen aan een Nigeriaan omdat door nalatigheid van het concern vervuiling kon plaatsvinden. In de andere vier zaken ging het bedrijf vrijuit omdat er voldoende maatregelen waren getroffen tegen sabotage. Voser zei donderdag dat de uitspraak bewijst dat de olielekkages het gevolg zijn van sabotage en diefstal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen