ANP29 jan '13 20:14Aangepast op 29 jan '13 20:47

Titelverdediger Zambia uitgeschakeld

NELSPRUIT (ANP) - Zambia is dinsdag uitgeschakeld in de groepsfase van de Afrika Cup. De titelverdediger, met Jacob Mulenga van FC Utrecht op de bank, speelde in Nelspruit ook het derde groepsduel gelijk, 0-0 tegen Burkina Faso. Omdat Nigeria, dat tegelijkertijd in Rustenburg tegen Ethiopië speelde, wel won (2-0), mag dat land samen met Burkina Faso door naar de kwartfinales.

De zege van Nigeria, waar Kenneth Omeruo van ADO Den Haag in de basis stond, kreeg pas in de slotfase gestalte. Victor Moses van Chelsea was vanaf de strafschopstip twee keer trefzeker. De aanvaller was ook zelf twee keer neergelegd. Die laatste overtreding kostte de Ethiopische doelman Sasay Bancha de rode kaart, waarna middenvelder Addis Hintsa het doel ging verdedigen. Ethopië had namelijk al drie keer gewisseld.

De middenvelder dook naar de goede hoek, maar voelde de bal langs zijn vingertoppen in het doel gaan. Nigeria had de zege ook hard nodig, want als beide duels in 0-0 waren geëindigd was Zambia door geweest. Beide ploegen zouden dan exact evenveel punten en een identiek doelsaldo hebben gehad, waardoor het aantal gele en rode kaarten de doorslag zou hebben geven. Zambia had zich dit toernooi aanzienlijk sportiever getoond.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen