ANP17 mrt '13 13:05Aangepast op 17 mrt '13 16:53

Shell begint in april gasproductie in Basra

ANP
ANP

BASRA (AFN/BLOOMBERG) - Shell en het Japanse conglomeraat Mitsubishi beginnen in april met de productie van gas in het Irakese Basra. Dat maakte directeur Ali Hussein Khodair van het staatsbedrijf South Gas zondag bekend. De productie valt onder het gezamenlijke bedrijf Basra Gas, waarin Irak een belang heeft van 51 procent. Shell heeft een aandeel van 44 procent en Mitsubishi de resterende 5 procent.

Shell, Mitsubishi en Irak tekenden in november 2011 een overeenkomst voor de productie van aardgas ter waarde van 17 miljard dollar, een van de grootste contracten met buitenlandse energiebedrijven in Irak ooit. In het land ging veel gas verloren door het af te fakkelen. Shell en Mitsubishi hielpen mee aan de modernisering van de olie- en gassector in Irak dat er met de productie van aardgas een belangrijke energiebron bij krijgt. De productie zal aanvankelijk rond de 500 miljoen kubieke voet (14,2 miljoen kubieke meter) gas per dag.

Zondag werd ook bekendgemaakt dat Shell met de Irakese autoriteiten praat over een verlaging van het productieniveau in het olieveld Majnoon, waarin het concern een belang heeft van 45 procent. Shell tekende 3 jaar geleden een contract voor de exploitatie van het veld, dat qua inhoud tot de grootste ter wereld behoort. Destijds werd een toekomstige dagelijkse productie van 1,8 miljoen vaten olie afgesproken met Irak en partner Petronas uit Maleisië. Volgens directeur Mahdi Badie wordt nu gesproken over 1,2 miljoen vaten per dag op termijn. Dit jaar worden er naar verwachting dagelijks 175.000 vaten uit het veld gepompt.

Shell wil dit jaar meer dan 1 miljard dollar in Majnoon investeren. Dat geld is onder meer bedoeld voor toekomstige gasproductie, de installatie van een gasverwerkingscentrale en de aanleg van pijpleidingen van het veld naar het noordelijk gelegen Rumaila.

Gerelateerde artikelen