ANP27 mei '13 09:18Aangepast op 27 mei '13 09:41

AEX opent met winst

AMSTERDAM (AFN) - De effectenbeurs in Amsterdam is maandag met winst geopend. Ook de andere Europese aandelenmarkten begonnen hoger. De handel verloopt relatief rustig aangezien de markten in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten dicht blijven.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,3 procent hoger op 365,65 punten. De MidKap bleef onveranderd op 538,59 punten. De DAX in Frankfurt won 0,9 procent en de CAC 40-index in Parijs steeg 1 procent. De FTSE in Londen is gesloten vanwege een Bank Holiday.

Beleggers kijken de komende weken met meer dan normale belangstelling naar cijfers over de Amerikaanse economie. Nu duidelijk is dat de Federal Reserve zijn stimuleringsbeleid afbouwt als de economie overtuigend aantrekt, kunnen tekenen van herstel het enthousiasme op de aandelenmarkten temperen. Deze week staan niet veel cijfers op de rol die de opvattingen van de Fed zullen beïnvloeden.

Fugro

Sterkste stijger in de AEX was bodemonderzoeker Fugro met een winst van 1,9 procent. ChipmachinemakerASML en elektronicabedrijf Philips waren de enige dalers met verliezen van 0,2 procent.

Bank en verzekeraar ING won 0,9 procent. Tongyang Life wil de levensverzekeringsactiviteiten van ING in Zuid-Korea overnemen, zo bleek uit een melding van het bedrijf bij de toezichthouder in het Aziatische land. Vorige week werd al duidelijk dat Kyobo Life Insurance een bod heeft uitgebracht op de Zuid-Koreaanselevensverzekeringstak van ING.

Wessanen

In de MidKap stond voedingsbedrijf Wessanen onderaan met een verlies van 0,5 procent. Grootste winnaar was uitzender USG People met een plus van 1,6 procent. Nutreco kreeg er 0,9 procent bij. Analisten van INGhebben het beleggingsadvies voor het diervoerbedrijf opgeschroefd naar kopen.

In Parijs maakte Club Méditerranée, beter bekend als Club Med, een koerssprong van ruim 22 procent. De twee grootste aandeelhouders van de Franse uitbater van luxe vakantieresorts willen het bedrijf van de beurs halen. Een overnameprijs werd niet vermeld. De aandeelhouders, Axa Private Equity en Fosun, trekken samen op met het huidige management van Club Med.

De euro was 1,2941 dollar waard, tegen 1,2920 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 93,72 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper, op 102,46 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen