ANP11 mrt '13 14:53

Consument moet er weer vertrouwen in krijgen

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - Het is zaak dat consumenten weer vertrouwen krijgen in de economie en het geld dat ze nu op de spaarrekening zetten, gaan uitgeven. Dat geven SP, CDA en D66 maandag aan in reactie op de laatste CBS-cijfers die het hoogste aantal failliet verklaarde bedrijven en instellingen ooit in februari melden.

Volgens Sharon Gesthuizen (SP) moet het kabinet echt ophouden met bezuinigen. ,,Al dat bezuinigen, breekt het vertrouwen en daarmee het herstel in de knop. Het is een beetje als met het weer. Er zijn al plantjes te koop, maar als je ze nu op het balkon zet, krijgen ze het erg zwaar door de nieuwe ronde vorst en sneeuw.''

Agnes Mulder (CDA) en Kees Verhoeven (D66) denken dat sneller knopen doorhakken over ingrepen in bijvoorbeeld de woningmarkt of de sociale zekerheid, mensen meer zekerheid kan geven. Mulder vindt ,,doorpakken nu echt nodig" en had het dan ook mooi gevonden als het kabinet meer had gedaan voor de in zwaar weer verkerende bouwsector.

Sparen

Verhoeven meent dat ,,niet eindeloos gesoebat'' moet worden over maatregelen. ,,Daardoor houdt de onzekerheid aan. Je kunt constateren dat de consument niets meer uitgeeft en dat bedrijven in detailhandel en bouw dat hard voelen. Iedereen is aan het sparen. Je kunt de overheidsfinanciën ook gezond maken en daarbij benadrukken dat Nederland gezond en sterk is en dat er kansen zijn.''

Mulder en Verhoeven zien beiden ook kansen. ,,Er zijn signalen dat de economie gaat aantrekken. Je moet goed kijken waar je handel zit en waar de kansen liggen'', aldus Mulder. Verhoeven denkt dat sterke sectoren als bijvoorbeeld de ict en creatieve industrie beter benut moeten worden. Verder vindt hij dat er ,,vol getrokken moet blijven worden aan innovatie, ook voor het mkb'', terwijl meer ingezet kan worden op export naar economisch opkomende landen als Thailand, Indonesië en Brazilië.

Gerelateerde artikelen