ANP11 jan '13 11:51

Beurzen geven terrein prijs

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen moesten vrijdag overwegend wat terrein prijsgeven. Beleggers bleven voorzichtig in afwachting van het jaarcijferseizoen, dat volgende week echt losbarst.

,,We gingen voortvarend van start, maar zakken nu weer wat weg. De AEX laat de laatste tijd per saldo weinig beweging zien en blijft rond de 350 punten schommelen. Op aandelenniveau zijn wel flinke koersbewegingen te bespeuren. SNS Reaal staat onder druk na een megaclaim, terwijl TNT en PostNL inleveren door de vrees dat de overname van TNT door UPS niet doorgaat“, aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,1 procent lager op 350,29 punten. De MidKap-index daalde 0,5 procent tot 550,80 punten, onder meer door een fors koersverlies van SNS Reaal. De beurs in Parijs verloor 0,3 procent. Londen en Frankfurt hielden het hoofd nipt boven water met winsten van 0,1 procent.

China

De mijnbouwbedrijven, die gevoelig zijn voor de ontwikkelingen in China, stonden onder druk na een hoger dan verwacht Chinees inflatiecijfer. Een oplopende inflatie maakt het voor Peking moeilijker om de economie te blijven stimuleren. BHP Billiton en Rio Tinto zakten in Londen 2,6 en 1,9 procent.

Pakketvervoerder TNT Express en postbedrijf PostNL waren de grootste dalers in de AEX met minnen van respectievelijk 2,9 en 2,5 procent. Mededingingscommissaris Joaquin Almunia waarschuwde in een interview met zakenkrant Financial Times dat de concurrentiebezwaren die Brussel heeft tegen de overname van TNT Express door UPS niet makkelijk zijn op te lossen.

Boskalis

Boskalis verloor 0,1 procent. De baggeraar heeft de aandelenuitgifte van 320 miljoen euro ten behoeve van de overname van branchegenoot Dockwise succesvol afgerond. In totaal zijn bijna 9,7 miljoen aandelen uitgegeven. Bijna de helft daarvan is onderhands geplaatst bij de bestaande aandeelhouders HAL Investments en Project Holland Fund.

In de MidKap stond SNS Reaal onderaan met een verlies van 5,4 procent. De NOS meldde dat een projectontwikkelaar in Spanje een schadeclaim van ruim 408 miljoen euro heeft aangemeld tegen de bank en verzekeraar.

De euro was 1,3257 dollar waard, tegen 1,3212 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 93,22 dollar per vat. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper op 110,71 dollar.

Gerelateerde artikelen