ANP13 feb '13 08:01Aangepast op 13 feb '13 08:31

'Vlakke opening AEX’

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam opent woensdag naar verwachting vlak. Ook de andere Europese beurzen zullen bij de opening weinig beweging laten zien. In Amsterdam verwerken beleggers de resultaten van de AEX-fondsen ING en Heineken.

,,Het lijkt weer een afwachtende opening te worden met een zijwaartse beweging van de graadmeters. In Azië was de stemming verdeeld. Verschillende belangrijke beurzen zijn daar nog altijd gesloten. Voor de rest is het uitkijken naar de Amerikaanse detailhandelsverkopen“, aldus marktanalist Martijn Weller van IG Netherlands.

Bank en verzekeraar ING kondigde bij de publicatie van de jaarcijfers aan 1400 banen extra banen te schrappen bij zijn Nederlandse bankbedrijf. Ook bij het bankbedrijf in België grijpt ING dieper in. Daar komen tot 2015 door natuurlijk verloop 1000 banen te vervallen. ING zag de nettowinst vorig jaar met bijna een derde afnemen tot 3,9 miljard euro. Vooral bij het bankbedrijf daalde de winst sterk.

Heineken

Bierbrouwer Heineken realiseerde in 2012 opnieuw een stevige groei. De omzet en winst gingen flink omhoog, waarbij de markten in Azië, Afrika en Latijns-Amerika goed bleven presteren. Alleen op de moeilijke markt in West-Europa werd minder bier verkocht dan in 2011.

In het Verre Oosten lieten de beurzen woensdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio sloot 1 procent lager. Beleggers grepen een stijging van de Japanse yen aan om winst te nemen na de recente sterke opmars. De All Ordinaries in Sydney klom 0,9 procent en eindigde op het hoogste niveau sinds september 2008. In Sjanghai en Hongkong zijn de markten nog gesloten vanwege het Chinese nieuwjaar.

Obama

De aandelenbeurzen in New York kwamen dinsdag amper in beweging. Beleggers besloten langs de zijlijn te blijven met het oog op een toespraak van president Barack Obama. De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent hoger op 14.018,70 punten en de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq daalde 0,2 procent tot 3186,49 punten. De brede S&P 500-index ging 0,2 procent vooruit tot 1519,43 punten.

In de zogeheten State of the Union riep Obama de Republikeinen op tot samenwerking, zodat de gevreesde automatische bezuinigingen uitblijven. Het overleg over de begroting zit echter muurvast, terwijl de volgende deadline al op 1 maart is. Obama wil het overheidstekort aanpakken, maar pleitte tegelijkertijd voor verstandige investeringen om de economie aan te jagen.

Euro

Ook de Europese beleggers deden het dinsdag rustig aan. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,4 procent hoger op 346,20 punten en de MidKap-index steeg 0,6 procent tot 531,79 punten. De DAX ging 0,4 procent vooruit, terwijl de beurzen in Londen en Parijs beide 1 procent wonnen. Die winsten waren vooral te danken aan flinke plussen voor de Britse bank Barclays en het Franse cosmeticaconcern L'Oreal.

De euro was woensdag voorbeurs 1,3441 dollar waard, tegen 1,3455 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie stabiliseerde op 97,50 dollar per vat. Brentolie bleef ongewijzigd op 118,63 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen