ANP18 jan '13 09:20

'Anders lid EU of geen lid'

LONDEN (ANP) - De EU moet bevoegdheden teruggeven aan Londen omdat de Britten anders ,,naar de uitgang'' van de unie worden gedreven. ,,Het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk van de EU komt in gevaar als het geen andere vorm krijgt, want de Britten voelen de EU steeds meer als iets dat hun wordt opgelegd in plaats van iets dat er voor hen is.'' Deze waarschuwingen had de Britse premier David Cameron volgens Britse media vrijdag in een toespraak in Amsterdam willen doen.

Cameron zag op het laatste moment af van zijn reis en speech toen het donderdag ernaar uit begon te zien dat de beëindiging van een gijzeling in Algerije erg bloedig was verlopen en er Britse slachtoffers zijn. Camerons lang verwachte toespraak over Europa was vooral bedoeld om de zich steeds luidruchtiger roerende eurosceptici in eigen land te kalmeren. Binnen Camerons eigen Conservatieve Partij beleeft de afkeer van de EU en het continent weer hoogtijdagen.

De Britse oppositieleider Ed Miliband heeft Camerons uiteindelijk uitgestelde toespraak afgedaan als een show voor conservatieve eurosceptici. Eerder klaagde hij dat de premier al 6 jaar werkt aan een speech over Europa die voor 5 jaar onzekerheid zal zorgen.

Gerelateerde artikelen