ANP22 jan '13 10:20

Beleggers enthousiast over aandelen

NEW YORK (AFN/BLOOMBERG) - Het enthousiasme voor beleggingen in aandelen is opgelopen tot het hoogste niveau in 3,5 jaar. Dat maakte persbureau Bloomberg dinsdag bekend op basis van een onderzoek onder 921 beleggers wereldwijd.

,,Beleggers zijn de lage rendementen in veilig geachte beleggingscategoriën, zoals obligaties, zat. Aandelen, zowel in de ontwikkelde als de opkomende markten, zijn dan een voor de hand liggende keuze'', aldus analistCiaran Woods van Citigroup die deelnam aan het onderzoek.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat 53 procent van de beleggers dit jaar het hoogste rendement verwacht in de aandelenmarkt. Dat is een stijging van 17 procentpunt ten opzichte van de vorige peiling in november en het hoogste percentage sinds Bloomberg in 2009 met de metingen begon.

Groeiend vertrouwen in Amerikaanse economie

Een groeiend vertrouwen in de Amerikaanse economie en wegebbende zorgen over de situatie in Europa zijn de voornaamste redenen voor het gestegen enthousiasme. De Amerikaanse economie staat er het beste voor in 2 jaar, waardoor een meerderheid de economie aan de beterende hand acht. In november ging 70 procent van de ondervraagden nog uit van een verdere verslechtering in Europa. Dat is inmiddels geslonken tot 45 procent.

,,Opluchting over het feit dat we in een aantal gevallen de dans ontsprongen zijn in 2012 overheerst. De VS zijn niet van de fiscal cliff gevallen, Europa is niet ten onder gegaan aan de crisis en de Chinese economie is niet hard geland'', aldus hoofdeconoom Nariman Behravesh van IHS, die ook deelnam aan het onderzoek. ,,Er is hier en daar zeker goed nieuws, met een herstel in Noord-Amerika en aantrekkende economieën in delen van Azië.''

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat de wereldeconomie er het beste voor staat sinds mei 2011. Volgens 35 procent van de respondenten wordt de situatie beter. Dat is twee keer zo veel als het aantal pessimisten. Europese beleggers waren het meest optimistisch, Amerikaanse beleggers het minst.

Gerelateerde artikelen