ANP31 jan '13 17:50

Beurzen sluiten positieve maand met verlies

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn donderdag met verliezen gesloten. Beleggers verzilverden hun winsten op de laatste dag van een mooie beursmaand. In Amsterdam werden de kwartaalresultaten van Shell aangegrepen om aandelen van het olieconcern van de hand te doen.

De Amsterdamse AEX-index sloot met een verlies van 0,9 procent op 354,35 punten. De MidKap leverde 1 procent in tot 550,01 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs gingen de graadmeters 0,5 tot 0,9 procent achteruit.

Shell stond onderaan de AEX-index met een verlies van 2,7 procent. Het olieconcern wist zijn winst vorig kwartaal dankzij een hogere productie op te voeren, maar bleef toch achter bij de verwachtingen van analisten.

SNS Reaal

In de MidKap stond SNS Reaal opnieuw in de schijnwerpers. De beurswaarde van de bank en verzekeraar zakte na wilde schommelingen uiteindelijk met 3 procent, terwijl de geruchtenstroom over de vorm die de uiteindelijke reddingsactie voor het noodlijdende bedrijf krijgt aanhield. Investeerder CVC Capital zou bereid zijn circa 2 miljard dollar in de gezonde delen van SNS te steken, terwijl er aan de andere kant zou worden gewerkt aan een constructie met de genationaliseerde verzekeraar ASR.

Neways verloor ruim 9 procent. De producent van elektronische onderdelen kwam met een nieuwe winstwaarschuwing en kondigde aan een bedrijfsonderdeel te sluiten. Op die manier hoopt Neways jaarlijks miljoenen te besparen, zodat de economische tegenwind beter kan worden doorstaan.

Budweiser

Bierbrouwer AB-InBev werd in Brussel bijna 8 procent minder waard. Amerikaanse autoriteiten willen de volledige overname door de brouwer van Budweiser van het Mexicaanse Grupo Modelo voorkomen. Met die miljardendeal zou AB-InBev eigenaar worden van Corona, een van de bestverkochte biertjes in de VS.

Deutsche Bank was de uitblinker in de Frankfurtse DAX. Beleggers schrokken niet van het stevige verlies dat de grootste bank van Duitsland vorig kwartaal leed en zetten het aandeel bijna 3 procent hoger. De rode cijfers werden dan ook vooral veroorzaakt door de reorganisatie van het financiële concern.

Infineon

Chipfabrikant Infineon stond met een plus van 4 procent bovenaan de DAX. De belofte van betere resultaten in de komende tijd wogen zwaarder dan de forse daling van de winst en omzet in het afgelopen boekjaar.

De euro was dondermiddag 1,3580 dollar waard, tegen 1,3565 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met 0,8 procent tot 97,16 dollar. Brentolie was met 115,12 dollar per vat 0,2 procent duurder dan aan het begin van de dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen