ANP7 mrt '13 08:09Aangepast op 7 mrt '13 09:03

Scherpe winstdaling Delhaize

BRUSSEL (AFN) - De Belgische supermarktgroep Delhaize heeft de winst in 2012 met zo'n 80 procent zien dalen. De winstval was onder meer het gevolg van herstructureringskosten en afschrijvingen. De omzet van de supermarktketen steeg wel.

De nettowinst uit voortgezette activiteiten voor 2012 kwam uit op 125 miljoen euro, volgens gelijke wisselkoersen een daling van bijna 80 procent. De omzet ging met bijna 3 procent omhoog tot 22,7 miljard euro. Voor het vierde kwartaal bedroeg de omzetstijging 2,3 procent en was er sprake van een nettoverlies van 151 miljoen euro.

In België was sprake van een ,,lastig jaar, aangezien prijsvechters verder marktaandeel zagen groeien''. Delhaize denkt dat deze trend ook in 2013 zal doorzetten. De supermarktketen wil dit jaar de Belgische activiteiten wel ,,revitaliseren''.

Prijzen

De prijzen in België, evenals de kosten, zullen naar verwachting in 2013 verder omlaag kunnen, denkt Delhaize. De groep wil dit jaar de positie in de Verenigde Staten verder verstevigen met een versnelde groei van de Food Lion-supermarkten. In de rest van Europa richt Delhaize zich onder meer op het verbeteren van het marktaandeel in Griekenland.

Delhaize stelt een dividend voor van 1,40 euro per aandeel, wat aanzienlijk lager is dan het dividend van 1,76 dat over 2011 werd uitbetaald.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen