ANP31 jan '13 21:44Aangepast op 31 jan '13 22:44

Hervorming IMF loopt vertraging op

WASHINGTON (AFN/RTR) - De lidstaten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn er nog niet in geslaagd een compromis te sluiten over de manier waarop opkomende economieën een zwaardere stem in het bestuur van het fonds kunnen krijgen. De deadline voor de nieuwe opzet werd daardoor donderdag gemist.

De IMF-leden worstelen al ruim 2 jaar met de formule die het gewicht van de verschillende economieën moet bepalen. Opkomende landen willen dat de economische omvang van een land wordt aangepast voor verschillen in koopkracht. Europese landen hechten daarentegen veel belang aan een graadmeter voor de mate waarin landen openstaan voor internationale handel.

Volgens het IMF-bestuur is de basis voor een akkoord de afgelopen maanden wel gelegd. De vertegenwoordiger van Brazilië bij het IMF waarschuwde echter dat het fonds in een ,,geloofwaardigheidscrisis'' terecht dreigt te komen als er niet snel een nieuwe formule wordt bedacht die de nieuwe economische machten de eerder beloofde extra stemmen geeft.

Quota

Hij gaf aan dat de inbreng van Brazilië in het fonds met de huidige systematiek ongeveer gelijk is aan die van Nederland, terwijl de Nederlandse economie aanzienlijk kleiner is dan de Braziliaanse. Luxemburg zou nog altijd meer invloed overhouden dan bijvoorbeeld Argentinië en Zuid-Afrika.

De zogeheten quota, die met de nieuwe formule moeten worden vastgesteld, bepalen niet alleen het stemrecht binnen het fonds. Ze dienen ook om de bijdrage die landen aan het IMF leveren vast te stellen.

Het IMF beloofde in 2010 het quotasysteem te hervormen. Dat proces moet uiteindelijk in 2014 worden afgerond.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen