ANP14 jan '13 08:12Aangepast op 14 jan '13 08:35

'Amsterdamse beurs opent hoger’

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam opent maandag waarschijnlijk hoger. Ook de andere Europese beurzen beginnen met winsten. Beleggers maken zich op voor een groot aantal bedrijfsresultaten en veel belangrijke macrocijfers, die deze week naar buiten worden gebracht.

,,De AEX begint een half punt hoger in navolging van de positieve stemming in Azië. Vooral in China werden stevige winsten geboekt door speculatie op meer buitenlandse investeringen in het land. Het wordt verder een drukke beursweek. In de VS komen de grote financiële instellingen met de cijfers en ook in Amsterdam gaat het cijferseizoen van start'', aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Netherlands.

Toonaangevende Amerikaanse financiële concerns als JPMorgan Chase, Goldman Sachs, American Express, Bank of America en Citigroup maken deze week de resultaten over het afgelopen kwartaal en heel 2012 bekend. Ook andere zwaargewichten als chipgigant Intel en industrieconcern General Electric (GE) komen met cijfers. In Amsterdam wordt het cijferseizoen officieel geopend met resultaten van Ahold en ASML.

TNT Express

TNT Express kondigde aan dat de overname van het Nederlandse koeriersbedrijf door de Amerikaanse branchegenoot UPS niet doorgaat. Volgens TNT heeft de Europese Commissie aan beide bedrijven laten weten dat er op basis van de huidige voorstellen geen toestemming wordt gegeven voor de overname.UPS betaalt TNT Express 200 miljoen euro als compensatie voor de mislukte overname.

De aandelenbeurzen in het Verre Oosten begonnen maandag overwegend met kleine winsten aan de nieuwe handelsweek. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,5 procent hoger. De handel werd gesteund door een rally onder de Chinese financiële aandelen en projectontwikkelaars. De Nikkei in Tokio was gesloten vanwege een nationale feestdag.

Boeing

De beursgraadmeters op Wall Street kwamen vrijdag nauwelijks in beweging. Opvallende fondsen waren er wel. Zo stond Boeing onder druk door de aanhoudende problemen van de nieuwe 787 Dreamliner en werdWells Fargo niet beloond voor de recordwinst die in 2012 werd geboekt. De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent hoger op 13.488,43 punten. De brede S&P 500 eindigde nagenoeg onveranderd op 1472,05 punten.Technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,1 procent tot 3125,64 punten.

De Europese beurzen gingen gemengd het weekeinde in. De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 0,2 procent op 350,13 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 550,66 punten. Elders in Europa was het beeld positiever. Parijs en Frankfurt wonnen 0,1 procent, de FTSE-index in Londen kreeg er 0,3 procent bij.

De euro was maandag voorbeurs 1,3384 dollar waard, tegen 1,3350 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 94,28 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent duurder.

Gerelateerde artikelen