ANP28 mei '13 07:31Aangepast op 28 mei '13 14:36

Prosensa mikt op beursgang in New York

LEIDEN (AFN) - Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Prosensa wil een notering aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Dat blijkt uit een dinsdag bekendgemaakte melding bij beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC). De Amerikaanse banken JPMorgan Chase en Citigroup zijn aangetrokken om de beursgang te begeleiden.

In eerste instantie zou het gaan om een notering voor 60 miljoen dollar aan aandelen. Hoeveel aandelen er naar de beurs worden gebracht en tegen welke koers moet nog worden vastgesteld.

Prosensa, dat in 2002 werd opgericht, werkt aan een middel tegen de ziekte van Duchenne. Dat is een erfelijke vorm van spierdystrofie (verzwakking) die voornamelijk voorkomt bij jongens. Het kandidaatmedicijn van het bedrijf, drisapersen, wordt ontwikkeld in samenwerking met de Britse farmaceut GlaxoSmithKline(GSK). Drisapersen bevindt zich in de klinische fase 3.

Mijlpaalbetalingen

De overeenkomst met GSK heeft Prosensa tot dusver 41,5 miljoen pond (47,4 miljoen euro) opgeleverd. Het totaal aan mijlpaalbetalingen kan oplopen tot 428 miljoen pond. Daarnaast heeft het bedrijf nog recht op royalties.

Prosensa, dat ongeveer 85 werknemers telt, werkt nauw samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Een groep biotechinvesteerders waaronder Life Science Partners, GIMV en MedSciences Capital, voorziet het bedrijf van geld voor onderzoek en ontwikkeling. Naast het middel tegen de ziekte van Duchenne, werkt Prosensa aan de behandeling van de spierziekte Myotone Dystrofie en de ziekte van Huntington, een erfelijke aandoening die bepaalde delen van de hersenen aantast.

Cardio3 Biosciences

Niet alleen het Nederlandse biotechnologiebedrijf werkt aan een beursnotering. Volgens de Belgische zakenkrant De Tijd is het Belgische Cardio3 Biosciences actief met een beursdossier bezig. Het zou een notering willen in Brussel, en mogelijk ook in Parijs.

Cardio3 Biosciences legt zich sinds zijn oprichting in 2007 toe op stamceltherapieën voor de behandeling van hart- en vaatziekten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen