ANP28 jan '13 07:14Aangepast op 28 jan '13 07:37

Ryanair verhoogt winstverwachting

DUBLIN (AFN/BLOOMBERG) - Ryanair heeft de winstverwachting voor zijn huidige boekjaar verhoogd. Dat meldde de Ierse prijsvechter maandag.

De luchtvaartmaatschappij mikt nu op een winst van bijna 540 miljoen euro, waar het eerder rekende op een bandbreedte van 490 tot 520 miljoen euro. Het boekjaar van de onderneming eindigt op 31 maart.

In het derde kwartaal profiteerde Ryanair van een gestegen vraag naar vliegreizen. Het bedrijf vervoerde 3 procent meer passagiers tegen gemiddeld 8 procent hogere prijzen. In totaal maakten in 17,3 miljoen mensen gebruik van de diensten van de prijsvechter.

De omzet groeide met 15 procent tot 969 miljoen euro, terwijl de brandstofrekening met bijna een kwart toenam tot 81 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 18,1 miljoen euro, tegen 14,9 miljoen euro een jaar eerder.

Overname

In een aparte verklaring riep Ryanair-topman Michael O'Leary de Europese Commissie op toestemming te geven voor de volledige overname van branchegenoot Aer Lingus. Hij stelde dat zijn bedrijf voldoende heeft gedaan om de zorgen van de commissie over de gevolgen van zo'n samensmelting voor de concurrentie weg te nemen. Zo is het bereid routes af te stoten waarop het anders de enige aanbieder zou worden.

Ryanair heeft al een belang van 30 procent in het kwakkelende Aer Lingus, dat verder grotendeels in staatshanden is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen