ANP11 mrt '13 11:50

Beurzen doen stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten maandag overwegend kleine verliezen zien. Beleggers namen wat gas terug na de sterke koerswinsten van voor het weekeinde. Zwakke macrocijfers uit China en een afwaardering van de kredietstatus van Italië wogen op het sentiment.

,,We doen even een stapje terug en dat is ook niet zo verwonderlijk gezien de koerssprong die vorige week is gemaakt. Verder kampen we met wat slecht nieuws uit China. De markt zit even in rustig vaarwater. De bedrijfsresultaten zijn grotendeels achter de rug en de begrotingsperikelen in de VS lijken naar de achtergrond te zijn verdreven. Het blijft vooral letten op wat de Dow-Jonesindex gaat doen. Als die weer wat corrigeert zal de rest volgen“, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent lager op 351,00 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 540,34 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 0,4 en 0,5 procent. Londen bleef onveranderd.

Rating Italië

In Milaan zakte de hoofdindex 1 procent. Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde vrijdag de rating van het land van A- naar BBB+. Het is voor het eerst dat een ratingbureau de kredietwaardigheid van Italië verlaagt sinds de parlementsverkiezingen eind februari.

In China lijkt het groeitempo van de industrie wat af te nemen. Afgelopen weekeinde bleek dat de Chinese industriële productie in de eerste 2 maanden van dit jaar met 9,9 procent is gegroeid. Dat is het traagste groeitempo sinds oktober 2012.

Grootste daler

Verzekeraar Aegon was de grootste daler in de AEX met een verlies van 1,9 procent. Telecombedrijf KPN zakte 0,4 procent na een adviesverlaging door het Japanse effectenhuis Nomura. Supermarktconcern Aholdwas de grootste stijger met een winst van 1,2 procent. Staalconcern ArcelorMittal volgde met een plus van 1,1 procent na een adviesverhoging door de Zwitserse bank UBS.

Boskalis won 0,1 procent. De baggeraar en maritiem dienstverlener heeft twee opdrachten in de wacht gesleept met een totale waarde van ongeveer 70 miljoen euro. Het gaat om havenwerkzaamheden in Australië en Vietnam.

Imtech

In de MidKap stond vastgoedinvesteerder Nieuwe Steen onderaan met een min van 4 procent. Technisch dienstverlener Imtech ging aan kop met een plus van bijna 2 procent.

De euro was 1,2996 dollar waard, tegen 1,2990 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 91,63 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper, op 110,16 dollar.

Gerelateerde artikelen