ANP22 mei '13 07:50Aangepast op 22 mei '13 10:25

Tegenvallende groei Japanse export

TOKIO (AFN/RTR) - De Japanse export is in april minder hard gegroeid dan verwacht, ondanks de stimuleringsplannen van de nieuwe regering. Dat kwam vooral door een zwakke vraag uit Europa en China.

De export groeide in totaal met 3,8 procent vorige maand, maakte de Japanse overheid woensdag bekend. Maar dat was minder dan de plus van 5,9 procent waar economen gemiddeld van uitgingen. De groei naar China, een van de belangrijkste exportmarkten voor Japan, bedroeg slechts 0,3 procent.

Het stimuleringsbeleid van premier Shinzo Abe heeft de afgelopen maanden onder meer gezorgd voor een sterke daling van de yen. Die devaluatie is gunstig voor de Japanse export, omdat Japanse producten zo goedkoper worden voor buitenlandse klanten. ,,Maar de voordelen van de zwakke yen blijken nog niet uit de exportcijfers'', stelt een econoom.

Monetair beleid

De Japanse centrale bank maakte woensdag bekend het monetaire beleid niet te zullen veranderen. Wel werden de economische vooruitzichten voor de Japanse economie door de Bank of Japan naar boven bijgesteld. De Japanse regering liet eerder deze week al weten dat de economie een geleidelijk herstel vertoont, dat de komende maanden waarschijnlijk doorzet.

Centralebankpresident Haruhiko Kuroda gaf woensdag aan dat het stimuleringsprogramma, waarbij de centrale bank grote hoeveelheen obligaties opkoopt, op een flexibele manier zal worden ingezet. Hij reageerde hiermee op de recente sterke stijging van de rente op Japanse staats- en bedrijfsobligaties. Het vooruitzicht van een oplopende inflatie en toenemende economische groei drijft de rente op de staats- en bedrijfsleningen op.

De Japanse centrale bank houdt eind deze maand een bijeenkomst met de belangrijkste marktpartijen om de effecten van het stimuleringsbeleid te bespreken.

Gerelateerde artikelen