ANP16 mrt '13 21:57

PSV maakt geen fout tegen RKC

ANP
ANP

EINDHOVEN (ANP) - PSV heeft zaterdag geen fout gemaakt in de zenuwslopende titelrace. De ploeg van trainer Dick Advocaat was in Eindhoven met 2-0 te sterk voor RKC Waalwijk. Daarmee pakte PSV de draad weer op na de nederlaag bij sc Heerenveen. Dries Mertens speelde met een doelpunt en een assist de hoofdrol in het Philips Stadion.

Een week na het dure puntenverlies in Friesland, toen PSV voor rust dramatisch speelde, wijzigde Advocaat zijn elftal in elke linie. Ola Toivonen en spits Tim Matavz gaven PSV in Heerenveen als invallers een impuls en mochten daarom tegen RKC in de basis beginnen. Toivonen stond na bijna een half jaar blessureleed voor het eerst weer aan de aftrap. Met de Zweedse schaduwspits op de plek van Oscar Hiljemark stapte Advocaat af van zijn concept met drie controleurs op het middenveld. Achterin kreeg Wilfred Bouma de voorkeur boven Timothy Derijck, om voor wat meer opbouw van achteruit te zorgen.

Zo slap en ongeconcentreerd als PSV vorige week in Friesland begon, zo scherp waren de mannen van Advocaat in de openingsfase tegen RKC. Al na 5 minuten stond de thuisclub op voorsprong, door een benutte strafschop van Mertens (1-0). De Belg mocht aanleggen vanaf 11 meter nadat Ard van Peppen met een onbehouwen actie Atiba Hutchinson onderuit had geschoffeld in het 16-metergebied.

Onzorgvuldig

De Eindhovenaren verzuimden om de score al voor rust op te voeren. Doelman Jeroen Zoet van RKC zag de ene na de andere aanval op zich af rollen, maar PSV sprong onzorgvuldig om met de kansen. Zo raakte Matavz de bal helemaal verkeerd nadat hij door Toivonen vrij voor Zoet was gezet. Kevin Strootman schoot te slap in na een vloeiende combinatie met Georginio Wijnaldum in het strafschopgebied en de actieve Mark van Bommel stuitte op Zoet.

Achterin werd PSV nauwelijks getest door RKC, dat slechts sporadisch op de Eindhovense helft kwam. Doelman Boy Waterman kreeg amper wat te doen. De thuisclub besliste de wedstrijd halverwege de tweede helft, door een doelpunt van Wijnaldum. Die maakte op aangeven van Mertens zijn 14e van het seizoen: 2-0.

Gerelateerde artikelen