ANP6 jun '13 09:43

Inflatie klimt verder

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (AFN) - De inflatie in Nederland is in mei op jaarbasis gestegen naar 2,8 procent, van 2,6 procent een maand eerder.

DEN HAAG (AFN) - De inflatie in Nederland is in mei op jaarbasis gestegen naar 2,8 procent, van 2,6 procent een maand eerder. Dat werd donderdag gemeld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Economen hadden in doorsnee verwacht dat de inflatie zou dalen tot 2,5 procent.

De hogere inflatie kwam vooral door de benzineprijs. Die lag vorige maand weliswaar 1,9 procent lager dan een jaar eerder, maar in april was de prijsdaling op jaarbasis nog 3,7 procent, aldus het CBS.

Voeding

Ook voeding en vakanties naar het buitenland hadden een opwaarts effect op de inflatie. De prijzen van verse groenten en vers fruit lagen door het koude voorjaar een stuk hoger dan een jaar eerder. Mobiele telefonie en internet verlaagden juist de inflatie.

Volgens de Europese geharmoniseerde meetmethode steeg de Nederlandse inflatie naar 3,1 procent. In de eurozone kwam de inflatie in mei uit op 1,4 procent. De inflatie in Nederland ligt daarmee 1,7 procentpunt hoger dan in het gehele eurogebied. Dat is het grootste verschil sinds juli 2002, aldus het CBS.

Gerelateerde artikelen