ANP5 apr '13 16:42Aangepast op 5 apr '13 17:13

VN-commissaris vraagt sluiting Guantanamo Bay

GENÈVE (ANP) - De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN heeft vrijdag een oproep gedaan aan de Amerikaanse autoriteiten om het Guantanamo-gevangenenkamp onmiddellijk te sluiten. De opsluiting daar voor onbepaalde tijd van gevangenen zonder aanklacht of proces is een schending van het internationaal recht, aldus VN-mensenrechtenbaas Navi Pillay.

Pillay zei dat de hongerstaking van een aantal gevangenen in het complex in het zuidoosten van Cuba een ,,wanhoopsdaad'' was, maar ,,nauwelijks verrassend''.

,,We moeten hier duidelijk over zijn: de Verenigde Staten handelen duidelijk niet alleen in strijd met eigen verplichtingen, maar ook met die van internationale wetten en normen'', zei ze. ,,Ik ben diep teleurgesteld dat de Amerikaanse regering niet in staat is geweest om Guantanamo Bay te sluiten, ondanks herhaaldelijke beloften om dat wel te doen'', zei Pillay.

Naar verluidt heeft ongeveer de helft van de 166 gedetineerden die nog steeds in de gevangenis worden vastgehouden, toestemming om naar huis terug te keren of om zich in een ander land te vestigen. ,,Toch blijven ze vastzitten in Guantanamo Bay'', constateert Pillay. Sommigen zitten al meer dan 10 jaar in het detentiecentrum, dat ooit is opgezet voor verdachten van terrorisme. De Amerikanen kozen voor deze plek op Cuba omdat de status van deze Amerikaanse marinebasis is betwist en daarmee niet valt onder de Amerikaanse wetgeving.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen