ANP17 jan '13 08:09Aangepast op 17 jan '13 09:17

'Vooruitzichten ASML vallen tegen'

AMSTERDAM (AFN) - ASML heeft donderdag een somberder beeld voor 2013 geschetst dan verwacht. Dat stelden analisten naar aanleiding van de kwartaalcijfers van de chipmachinefabrikant.

ASML voorspelde voor dit jaar een stabilisering van de omzet. Het bedrijf gaat uit van een langzaam begin van 2013 en herstel vanaf het tweede kwartaal. ,,Die outlook is beneden verwachting'', concludeerde Marcel Achterberg van Petercam. ,,Ook het aantal nieuwe orders was lager dan verwacht.'' ASML kreeg in het vierde kwartaal bestellingen binnen voor 32 machines, ter waarde van 667 miljoen euro.

Zijn collega Jos Versteeg van Theodoor Gilissen wees erop dat de prognose voor een omzet van 850 miljoen euro in het eerste kwartaal betekent dat die periode de minste wordt voor ASML sinds het eerste kwartaal van 2010. ,,Het is allemaal nog niet dramatisch, maar het is minder dan verwacht.''

Geheugencapaciteit

ASML kampt met de moeilijke markt voor geheugenchips. Dit komt enerzijds doordat de vraag naar pc's afneemt. Aan de andere kant vindt de groei bij smartphones en tablets vooral plaats in opkomende landen, stelde Versteeg. Daar worden modellen aangeboden met minder geheugencapaciteit dan in de rijkere landen.

Ook Rabobank noemde de outlook voor 2013 teleurstellend. Volgens Rabo boekt ASML daarnaast weinig vooruitgang met de nieuwe EUV-machines, waardoor de vooruitzichten voor de opbrengsten van die machines in 2014 in het gedrang komen.

Cymer

De chipmachinefabrikant kondigde donderdag in verband met de voorgenomen overname van Cymer geen nieuw aandeleninkoopprogramma aan. Rabo rekende op een nieuw plan ter waarde van 1 miljard euro en gaat er nu vanuit dat er alsnog een nieuw plan komt als de overname is afgerond.

ASML boekte in het laatste kwartaal wel een stevige nettowinst van 298 miljoen euro. Dit kwam echter vooral door een belastingmeevaller. ,,Die winst staat mooi, maar zegt weinig'', aldus Versteeg.

De berichten van ASML werden donderdag slecht ontvangen aan het Damrak. In de eerste handelsminuten zakte het aandeel 3,9 procent tot 46,10 euro.

Gerelateerde artikelen