ANP27 mei '13 09:34Aangepast op 27 mei '13 14:47

'Kosten EU-projecten buiten begroting laten'

DÜSSELDORF (AFN/DPA) - De Europese Commissie wil de schuldenregels versoepelen door de kosten die lidstaten bijdragen aan Europese structuurfondsprojecten niet langer mee te laten tellen bij de begroting. Dat meldde de Duitse zakenkrant Handelsblatt maandag.

Door de maatregel moet het voor landen makkelijker worden om aan de begrotingsregels te voldoen. Het gaat volgens de krant om de financiering die een land zelf moet verzorgen om in aanmerking te komen voor Europese structuurfondsen, doorgaans de helft van het totaalbedrag.

De Europese Commissie zou nu van plan zijn die middelen niet langer mee te laten tellen bij de algemene begroting van lidstaten. Het plan zou op 29 mei naar buiten worden gebracht.

Tegenstander

De Duitse regering is volgens de krant tegenstander van het voornemen omdat daardoor mogelijk ook oproepen komen om andere overheidsuitgaven, zoals groeiprojecten, buiten de begroting te laten vallen. Dat zou een slecht signaal zijn, vindt Berlijn.

Een woordvoerder van de Europese Commissie wilde niet reageren op het bericht, maar zei wel dat de commissie werkt aan plannen voor de inrichting van de financiën van lidstaten. Een voorstel van de commissie zal voor de EU-top eind juni naar buiten worden gebracht.

De Duitse bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB), Jörg Asmussen, liet weten geen voorstander te zijn van een verruiming van de regels om zo de kosten voor structuurfondsen buiten de begroting te laten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen