ANP3 jan '13 15:56Aangepast op 3 jan '13 16:54

Apple lijdt nederlaag over Appstore

EPA
EPA

SAN FRANCISCO (AFN) - Apple heeft in de strijd om de naam Appstore een gevoelige nederlaag geleden. Een rechtbank in Californië bepaalde deze week dat Apple concurrent Amazon niet kan verbieden de naam Amazon Appstore te gebruiken.

Volgens de rechter heeft Apple Amazon ten onrechte beschuldigd van misleidende reclame. Amazon wekt door het gebruik van de naam Appstore niet de indruk dat deze Appstore dezelfde kwaliteit of karakteristieken heeft als de Appstore van Apple, aldus de rechter.

Ook in Europa voert Apple een juridische strijd over de merkrechten op de naam Appstore. Uit onderzoek van merkenbureau Chiever blijkt dat het concern een merkregistratie heeft aangevraagd bij het Europese Merkenbureau. Tegen die registratie hebben liefst drie partijen bezwaar aangetekend: Amazon, Nokia en Microsoft.

Generieke naam

Eind vorig jaar dienden deze concurrenten honderden pagina’s bewijs in bij het Europese merkenbureau, waarmee ze proberen aan te tonen dat Appstore een generieke naam is. Een van de argumenten is dat voormalig Apple-topman Steve Jobs zelf ook naar winkels van de concurrentie verwees als 'Appstores’. De procedures gaan nog wel even duren, maar volgens Chiever zijn de voortekenen voor Apple niet zo gunstig.

De zaak in de VS is overigens nog niet ten einde. De rechter zal nog moeten beslissen of Apple merkrechten bezit op de naam Appstore, of dat dit een generieke aanduiding is geworden die iedereen mag gebruiken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen