ANP13 mrt '13 18:55

Minister: geen 17 maar 10 miljard voor Cyprus

DEN HAAG (ANP) - De eurolanden denken aan een reddingspakket voor het noodlijdende Cyprus van zo'n 10 miljard euro. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat woensdag in de Tweede Kamer gezegd. Eerder was sprake van een bedrag van 17 miljard, maar volgens Dijsselbloem wordt eraan gewerkt om dat bedrag flink omlaag te krijgen.

Dijsselbloem zei dat steun aan Cyprus nodig is om de betrouwbaarheid van de euro te garanderen. Het gaat niet om geld weggeven, maar om leningen, onderstreepte hij.

In de Tweede Kamer bestaat veel huiver voor hulp aan Cyprus. De meeste fracties zijn alleen bereid akkoord te gaan met een Nederlandse bijdragen onder een groot aantal voorwaarden. Volgens Dijsselboem is dat ook de bedoeling. Zo moet er een herstructurering komen van de enorme financiële sector op Cyprus. Ook een bijdrage van de talrijke zwartspaarders in dat land sluit de minister niet uit.

In het gebruik van de aanzienlijke gasreserves van Cyprus als dekkingsbron voor de EU-steun ziet Dijsselbloem niets. Wel wil hij dat er afspraken komen dat de gasbaten straks gebruikt worden om de overheidsfinanciën op Cyprus te saneren.

Gerelateerde artikelen