ANP22 jan '13 08:42Aangepast op 22 jan '13 09:15

Ikea stap dichter bij toegang Indiase markt

ANP
ANP

NEW DELHI (AFN/BLOOMBERG) - De Zweedse meubelgigant Ikea is weer een stap dichter bij het openen van zijn eerste filiaal in India. Het adviesorgaan dat buitenlandse bedrijven beoordeelt die willen investeren in India, heeft toestemming gegeven om de markt in het land te betreden. Daarmee is Ikea alleen nog afhankelijk van de goedkeuring van het Indiase kabinet.

Als de plannen doorgaan zoals ze er nu liggen, zal 's werelds grootste meubelhandelaar 25 winkels openen in de komende 15 tot 20 jaar. Ikea zou daarmee de eerste grote buitenlandse keten zijn die, zonder lokale partners, voet aan de grond krijgt in India. Dat is mogelijk door een beleidswijziging het afgelopen jaar. De kosten van de investering zullen naar verwachting rond de 1,5 miljard euro liggen.

Eerder hield het adviesorgaan Ikea nog tegen. De Zweedse multinational zou zijn horecasegment, bekend van de hotdogs en de gehaktballetjes, niet mogen uitbaten. Ook wilden de adviseurs dat Ikea een beperkt aantal producten verkocht. Dat is nu niet meer aan de orde. Naar verwachting verdubbelt de handelsmarkt in India tot 47 biljoen roepie (656 miljard euro) door de entree van Ikea.

De winkelketens Wal-Mart (Amerikaans) en Carrefour (Frans) openden wel al filialen in India, maar zijn maar voor 51 procent eigenaar van de winkels.

Gerelateerde artikelen