ANP21 jan '13 10:50Aangepast op 21 jan '13 13:30

Ook Britse toeleverancier Boeing onderzocht

EPA
EPA

KYOTO (AFN/BLOOMBERG) - Het Japanse ministerie van Transport en de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten (FAA) breiden hun onderzoek naar de misstanden rond de Boeing 787 Dreamliner uit naar Groot-Brittannië. Dat maakte het ministerie maandag bekend. Nadat eerder op de dag de Japanse accuproducent GS Yuasa onder de loep werd genomen, wordt er dinsdag ook onderzoek verricht bij een Britse leverancier vanregelkleppen.

Het ministerie deelde ook mee dat het onderzoek bij Yuasa maandag niet afgerond kon worden en er op dinsdag dus wederom drie inspecteurs aan de slag gaan. Die moeten zien te achterhalen of de productie van de accu's volgens de regels is verlopen. Datzelfde gaan onderzoekers dinsdag doen bij de Britse onderneming, waarvan de naam niet werd genoemd.

De Dreamliners van Boeing staan al geruime tijd aan de grond vanwege onder andere brand aan boord van een vliegtuig van Japan Airlines (JAL). Een Dreamliner van All Nippon Airways (ANA) moest een noodlanding maken nadat er aan boord problemen waren geconstateerd. Er werd vermoed dat de oorzaak daarvan bij de accu's lag, maar nu worden dus ook de regelkleppen tegen het licht gehouden.

All Nippon Airways maakte eerder op maandag al bekend dat het voor de periode tussen 23 en 28 januari 177 vluchten heeft geschrapt. Daar worden 21.000 passagiers door getroffen. Ook Japan Airlines haalde vluchten van het schema, maar daar gaat het 'maar' om vier diensten.

Gerelateerde artikelen