ANP11 jan '13 08:47Aangepast op 11 jan '13 10:57

Brussel: Google misbruikt machtspositie

EPA
EPA

BRUSSEL (AFN) - Google riskeert sancties als het bedrijf niet de manier verandert waarop het zoekresultaten presenteert in Europa. Volgens Europees commissaris Joaquin Almunia bevoordeelt de zoekmachinegiganteigen diensten zoals Google Maps en vergelijkingsdiensten ten opzichte van de concurrentie. Dat zei hij tegen de Britse zakenkrant Financial Times.

,,Het onderzoek is nog bezig, maar ik ben bang dat ze hun dominante positie gebruiken'', zei de commissaris die verantwoordelijk is voor mededinging. Brussel voert al enige tijd gesprekken met Google vanwege klachten van concurrenten over marktmisbruik.

Deze maand nog wordt een voorstel van Google verwacht om tegemoet te komen aan de Brusselse eisen. Almunia waarschuwt dat hij een formele aanklacht moet gaan indienen als dit voorstel niet voldoet.

Eerder gaf de Amerikaanse Federal Trade Commission Google wel groen licht. Almunia benadrukt in het interview goed samen te werken met zijn Amerikaanse collega's. Toch verschilt de Europese visie van die in de Verenigde Staten, deels vanwege de verschillen in juridische cultuur en omdat Google in Europa met een marktaandeel van 90 procent veel dominanter is dan in de VS, waar het marktaandeel op 67 procent ligt.

Gerelateerde artikelen