ANP30 mei '13 18:06

Topman Liberty Reserve leefde in Nederland

EPA
EPA

DEN HAAG (ANP) - De topman van Liberty Reserve, die hoofdverdachte is in de grootste internationale witwaszaak in de geschiedenis, woonde tot zijn arrestatie vorige week in Nederland. Dit blijkt uit informatie van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

De Amerikanen verdenken deze Arthur Budovsky ervan dat hij met anderen via zijn firma 6 miljard dollar voor criminelen over de hele wereld heeft witgewassen. Dat gebeurde in de afgelopen 7 jaar.

Uit documenten van justitie in de VS blijkt dat ook politie en justitie in Nederland een belangrijke rol in het megaonderzoek hebben gespeeld. De Amerikanen vroegen het Openbaar Ministerie in Nederland vorige week om hulp in het onderzoek. ,,We zijn onze collega's uit heel de wereld dankbaar voor hun assistentie, speciaal die uit Costa Rica, Spanje en Nederland’’, zegt Steven Hughes van de Amerikaanse Geheime Dienst.

Budovsky werd op vrijdag 24 mei in Spanje opgepakt. Volgens de Amerikaanse opsporingsdiensten heeft hij de operaties, de financiën en de strategie van Liberty Reserve bepaald. Via deze firma kon geld worden verstuurd. De Amerikanen stellen dat het bedrijf voor talloze criminelen over de hele wereld functioneerde als bankier.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen