ANP15 jun '13 18:45Aangepast op 15 jun '13 19:36

Erdogan: Taksimplein zondag leeg of ontruimd

Auteur: ANP Nieuws

ISTANBUL (ANP) - De Turkse premier Tayyip Erdogan heeft zaterdag gezegd dat het Taksimplein en Taksim Gezi-park in Istanbul zondag leeg moeten zijn.

EPA
EPA

ISTANBUL (ANP) - De Turkse premier Tayyip Erdogan heeft zaterdag gezegd dat het Taksimplein en Taksim Gezi-park in Istanbul zondag leeg moeten zijn. ,,Anders weten veiligheidstroepen hoe ze het moeten evacueren'', aldus Erdogan.

Erdogan wil het gebied vrij hebben, omdat er voor zondag een bijeenkomst gepland staat van de regerende AK-partij.

Aan het begin van de middag maakten demonstranten bekend dat ze op het plein zouden blijven zitten. De demonstranten eisen dat diegenen die verantwoordelijk zijn voor het harde optreden van de politie worden gestraft en dat gearresteerde betogers worden vrijgelaten.

Te veel macht

Erdogan deed zijn uitspraak tijdens een bijeenkomst van aanhangers in Sincan, een voorstad van Ankara. Enkele tienduizenden aanhangers verzamelden zich in de stad om Erdogan bij te staan, sommigen van hen werden met bussen naar de stad vervoerd. Sincan is een bolwerk van conservatieve gelovigen die de ideeën van de AK-partij aanhangen.

Aanleiding voor de protesten in Istanbul waren de bouwplannen op de plaats van het huidige Gezi-park. Daar zou een groot winkelcentrum komen dat ook plaats biedt aan culturele instellingen en een moskee. De demonstranten meenden dat Erdogan te veel macht naar zich toetrok en te autoritair is.

Referendum

Donderdag zei Erdogan de bouwplannen voor te leggen aan een rechter. Mocht de rechter beslissen dat de bouw niet door mag gaan, dan zal de regering zich daarbij neerleggen. De regering gaf eerder al aan dat de plannen in een referendum aan de bevolking worden voorgelegd als de rechter de bouwplannen toestaat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen