ANP30 mei '13 15:25

NVB: zaken cybercrime blijven vaak liggen

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Banken hebben vaak aanknopingspunten om de daders van fraude bij internetbankieren op te sporen en leveren de resultaten panklaar aan bij politie. Helaas blijkt er vervolgens onvoldoende capaciteit bij de politie en het Openbaar Ministerie (OM) om deze zaken op te pakken. Dit stelde de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) donderdag bij een rondetafelgesprek over het betalingsverkeer met de Tweede Kamer.

Om werkelijk een vuist te maken tegen criminelen die banken en hun klanten aanvallen, moet de capaciteit van de politie en het OM voor deze zaken omhoog. Bij fraude via internetbankieren worden jaarlijks de rekeningen van duizenden consumenten aangevallen. In 2012 is hierdoor voor bijna 35 miljoen euro in de handen van criminelen terechtgekomen, onderstreepte de vereniging van banken.

Fraude met internetbankieren gebeurt vaak door het 'hengelen’ naar vertrouwelijke gegevens (phishing), of via speciale software die criminelen gebruiken om computers van klanten te infiltreren. Door banken genomen technische maatregelen en campagnes tegen cybercrime hebben inmiddels succes, zegt de NVB. De fraude met internetbankieren is in de tweede helft van 2012 met 60 procent gedaald ten opzichte van de eerste helft van het jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen