ANP29 mei '13 11:12

OESO somber over Nederlandse economie

PARIJS (AFN) - De Nederlandse economie krimpt dit jaar ongeveer even sterk als in 2012. Vanaf het einde van het jaar trekt de groei aan, maar die opleving zal niet genoeg zijn om een verdere groei van de werkloosheid te voorkomen. Dat voorspelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in de woensdag gepresenteerde World Economic Outlook.

De OESO verwacht een economische krimp van 0,9 procent voor Nederland in 2013. Daarmee is de denktank van de geïndustrialiseerde landen somberder dan het Centraal Planbureau (CPB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), die eerder dit jaar een krimp met 0,5 procent voorspelden. Volgens de OESO loopt de werkloosheid in 2013 en 2014 verder op en blijft het overheidstekort in beide jaren hoger dan 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Het eerste, voorzichtige, herstel komt waarschijnlijk tegen het einde van het jaar. De aantrekkende export en een bescheiden opleving van de investeringen kunnen dan zorgen voor een kleine groei. De aanhoudende bezuinigingen van consumenten en de overheid blijven echter een rem zetten op de economie. Voor 2014 voorspelt de OESO een economische groei van 0,7 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen