ANP7 jan '13 17:50

Beurzen sluiten in het rood

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn maandag met verlies de handel uitgegaan. Beleggers namen wat winst na de recente opmars op de aandelenmarkten. De Europese bankaandelen gingen juist omhoog dankzij een versoepeling van de regels voor de bankensector.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,1 procent lager op 351,24 punten. De MidKap-index klom 0,4 procent tot 548,18 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen 0,4 en 0,7 procent.

De handel verliep vrij rustig. Beleggers focussen zich deze week vooral op de start van het jaarcijferseizoen. Het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa zal dinsdag, zoals gebruikelijk, als eerste grote concern de boeken openen over het afgelopen jaar.

Banken

Internationale financiële toezichthouders hebben zondag nieuwe regels voor de liquide middelen die banken moeten aanhouden, versoepeld. De banken krijgen bovendien 4 jaar extra de tijd om te voldoen aan de regels.

In Frankfurt klom Deutsche Bank 2,8 procent en Commerzbank won 4,2 procent. In Parijs steeg BNP Paribas 1,9 procent, Crédit Agricole ging 3,5 procent omhoog en Société Générale eindigde 2,7 procent in de plus. In Amsterdam ging ING 2,6 procent omhoog. SNS Reaal en BinckBank lieten winsten zien tot 6,1 procent.

ASML

Chipmachinemaker ASML was een van de grootste dalers in de AEX met een verlies van 2 procent na een adviesverlaging door Bank of America Merrill Lynch. Grootste stijger was telecomconcern KPN met een plus van 6 procent na een adviesverhoging door Citigroup.

Air France-KLM klom 3,6 procent. Volgens Italiaanse media wil de Nederlands-Franse luchtvaartcombinatie haar Italiaanse branchegenoot Alitalia helemaal overnemen. Een definitieve deal zou deze zomer worden verwacht.

Wereldhave

In de MidKap behoorde Wereldhave tot de grootste stijgers met een winst van 2,3 procent. Het bedrijf verkocht zijn vastgoedportefeuille in de Verenigde Staten aan investeringsmaatschappij Lone Star.

Imtech won 1,6 procent. Analisten waren tevreden over het orderboek van de technisch dienstverlener. Imtech gaf in een nieuwjaarstoespraak aan dat die vorig jaar met 12 procent is gegroeid.

De euro was 1,3108 dollar waard, tegen 1,3054 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg licht tot 93,19 dollar per vat. Brentolie daalde licht.

Gerelateerde artikelen