ANP5 mrt '13 08:42Aangepast op 5 mrt '13 09:01

Winst Glencore en Xstrata daalt hard

ZUG (AFN) - Grondstoffengiganten Glencore en Xstrata hebben vorig jaar aanzienlijk minder winst geboekt dan in 2011. Dat maakten beide bedrijven, die later dit jaar verwachten te fuseren, dinsdag bekend.

Mijnbouwer Xstrata zag de winst met 79 procent dalen tot 1,2 miljard euro. Bij grondstoffenhandelaar Glencore bleef er met 1 miljard dollar onder de streep 75 procent minder over dan in 2011. Bij beide bedrijven speelden eenmalige lasten zoals afschrijvingen een grote rol. Worden die buiten beschouwing gelaten, dan bedroeg de winstval bij Glencore een kwart. Bij Xstrata nam de winst op die basis met 37 procent af.

De omzet van Glencore groeide vorig jaar met 15 procent tot 214,4 miljard dollar. Bij Xstrata liepen de opbrengsten met 7 procent terug tot 31,6 miljard dollar. Topman Mike Davis van Xstrata sprak van een ,,transformatiejaar'' voor zijn bedrijf, waarin de pijplijn voor nieuwe projecten volstroomde. Zijn collega Ivan Glasenberg van Glencore sprak van ,,significante prestaties''. Volgens hem is Glencore goed bestand tegen de moeilijke omstandigheden op de grondstoffenmarkten.

Beide bedrijven wachten nog op toestemming van Chinese autoriteiten voor de overname van Xstrata door Glencore. Daarmee is een bedrag van 34 miljard dollar gemoeid. Onlangs werd gemeld dat de eerdere deadline voor de overname van 15 maart daardoor niet zou worden gehaald. Glencore mikt nu op afronding voor 16 april.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen