ANP29 mei '13 10:40Aangepast op 29 mei '13 11:19

Opnieuw minder bedrijfskredieten in eurozone

FRANKFURT (AFN) - Banken hebben in april opnieuw minder leningen verstrekt aan bedrijven in de eurozone dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die de Europese Centrale Bank (ECB) woensdag heeft gepubliceerd.

Bedrijven kregen vorige maand 3 procent minder krediet dan in april 2012. Die afname volgt op een daling met 2,4 procent in maart. Huishoudens ontvingen in april 0,4 procent meer krediet dan een jaar eerder. Per saldo namen de leningen aan de private sector vorige maand met 0,9 procent af. Dat was de twaalfde daling op rij.

De geldhoeveelheid in de eurozone (M3) groeide in april met 3,2 procent op jaarbasis. Die graadmeter voor de toekomstige ontwikkeling van de inflatie nam in maart met 2,6 procent toe. In de periode van februari tot en met april groeide de geldhoeveelheid gemiddeld met 3 procent.

Gezien de aanhoudende daling van de bedrijfskredieten zal de acceleratie van de geldgroei geen alarmbellen laten rinkelen bij de ECB, stelde econoom Martin van Vliet van ING in een reactie. Volgens hem loopt vooral de druk op de ECB om de kredietverstrekking in de eurozone te stimuleren verder op.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen