ANP14 jan '13 15:54Aangepast op 14 jan '13 16:45

Koersval TNT weegt op AEX

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam moest maandag flink terrein prijsgeven door forse koersverliezen van TNT Express en PostNL. Elders in Europa was de handel erg kalm. Beleggers wachten op een groot aantal bedrijfsresultaten en macrocijfers, die later deze week naar buiten worden gebracht.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,9 procent lager op 346,89 punten. De MidKap-index daalde 1,6 procent tot 541,89 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen een fractie. Londen daalde 0,2 procent.

Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een uur na de openingsbel 0,1 procent lager. Beleggers wachten op Ben Bernanke. De voorzitter van de Federal Reserve (Fed) houdt vlak na het sluiten van de handel een toespraak op de Universiteit van Michigan.

,,Alle vertrouwen''

In Amsterdam kelderde koeriersbedrijf TNT Express 43 procent na de aankondiging dat de overname door de Amerikaanse branchegenoot UPS niet doorgaat. Volgens TNT geeft Brussel op basis van de huidige voorstellen geen toestemming voor de overname. UPS heeft daarop besloten af te zien van de deal en betaalt 200 miljoen euro aan TNT ter compensatie voor de mislukte overname.

Een woordvoerder van TNT liet weten dat het concern ,,alle vertrouwen'' heeft in een succesvolle toekomst als zelfstandig bedrijf. Interesse van andere partijen, zoals het Amerikaanse FedEx, is volgens hem vooralsnog niet aan de orde. TNT komt na de publicatie van de jaarcijfers op 18 februari met een update van de strategie.

Air France-KLM

Het afketsen van de overname van TNT is ook een grote klap voor postbedrijf PostNL, dat een belang van bijna 30 procent heeft in de pakketbezorger. Het aandeel verloor ruim 36 procent. De mislukte overnamepoging kost PostNL veel geld. De financiële positie van de postbezorger verslechtert hierdoor verder. PostNL was van plan zijn aandelen TNT voor 9,50 euro per stuk aan UPS te verkopen.

Een stijger in de AEX was luchtvaartcombinatie Air France-KLM met een winst van1,7 procent. Verffabrikant AkzoNobel noteerde een plus van 2,3 procent na een adviesverhoging door HSBC.

De euro was 1,3354 dollar waard, tegen 1,3349 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 93,16 dollar per vat. Een vat Brentolie zakte 0,1 procent.

Gerelateerde artikelen