ANP17 jan '13 05:34

Ook VS houden Dreamliner aan de grond

EPA
EPA

WASHINGTON (AFN/RTR/BLOOMBERG) - Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen moeten hun Boeing 787-toestellen aan de grond houden. De Amerikaanse luchtvaartdienst FAA meldde woensdag dat maatschappijen de zogeheten Dreamliner pas weer kunnen inzetten als duidelijk is dat de accu's in het toestel veilig zijn.

Het besluit volgt op een serie incidenten met de Dreamliner. Zo moest een Boeing 787 van de Japanse luchtvaartmaatschappij All Nippon Airways woensdag een noodlanding maken na rookontwikkeling in de cockpit. De vermoedelijke oorzaak was een probleem met een zogenoemde lithium ion accu.

Het besluit van de luchtvaartdienst kan grote gevolgen hebben. Hoewel in de VS momenteel alleen United Continental Holdings het toestel gebruikt, heeft de FAA internationaal een leidende rol. Boeing liet donderdag weten mee te werken met het onderzoek. Het bedrijf zegt er vertrouwen in te hebben dat de 787 een veilig toestel is.

Niet alleen in de VS worden de toestellen voorlopig aan de grond gehouden. Ook in Europa, India en Japan is besloten de zogeheten Dreamliner voorlopig niet te gebruiken.

Gerelateerde artikelen