ANP11 mrt '13 07:47Aangepast op 11 mrt '13 08:34

‘Amsterdamse beurs begint vlak’

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam begint maandag waarschijnlijk vlak aan de nieuwe handelsweek. Ook de andere Europese beurzen zullen bij de opening weinig beweging laten zien. Beleggers lijken wat gas terug te nemen na de koerswinsten van voor het weekeinde.

Na het veel sterker dan verwachte Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag hopen beleggers deze week meer signalen te krijgen van economisch herstel in de Verenigde Staten. Er worden cijfers gepubliceerd over onder meer de detailhandelsomzet, inflatie en industriële productie in februari.

In Amsterdam maakt nog een flink aantal bedrijven de resultaten over 2012 bekend. Onder de Nederlandse ondernemingen die met cijfers komen zijn baggeraar Boskalis, fabrikant van melkzuur en bakkersingrediënten CSM, mediaconcern TMG en detacheerder DPA.

Italië

Telecomconcern KPN en staalbedrijf ArcelorMittal zullen mogelijk reageren op advieswijzigingen. Nomura verlaagde het advies voor KPN, terwijl UBS het beleggingsadvies voor ArcelorMittal opschroefde.

Ook Italië zal opnieuw in de schijnwerpers staan. Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde vrijdag de rating van het land van A- naar BBB+. Het is voor het eerst dat een ratingbureau de kredietwaardigheid van Italië verlaagt sinds de parlementsverkiezingen eind februari.

Nikkei

De aandelenbeurzen in het Verre Oosten gingen maandag overwegend omhoog. In Tokio sloot de Nikkei 0,5 procent hoger. Zwakke macrocijfers uit China werden daarbij gecompenseerd door een sterk Amerikaans banenrapport en een verdere verzwakking van de Japanse yen.

De effectenbeurzen in New York sloten vrijdag hoger. Daarmee beleefden ze de op één na beste week van het jaar en haalde de Dow voor de vierde dag op rij een recordstand. De stemming werd gesteund door sterke cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Hoogste slotniveau

De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent hoger op 14.397,07 punten. De brede S&P 500 klom ook 0,5 procent tot 1551,18 punten. Ook de S&P 500 koerst richting het hoogste slotniveau ooit. Technologiebeurs Nasdaq won 0,4 procent tot 3244,37 punten.

De Europese beurzen gingen ook met winsten het weekeinde in. De AEX-index in Amsterdam kreeg er 1,3 procent bij tot 352,43 punten. De MidKap klom 1,1 procent tot 541,34 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,6 en 1,2 procent.

De euro was maandag voorbeurs 1,3016 dollar waard, tegen 1,2990 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 91,85 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper.

Gerelateerde artikelen