ANP23 jan '13 05:24

International Film Festival Rotterdam begint

ANP
ANP

ROTTERDAM (ANP) - Met de première van de Nederlandse film De wederopstanding van een klootzak van Guido van Driel gaat woensdagavond het International Film Festival Rotterdam (IFFR) van start. Anderhalve week lang staat Rotterdam in het teken van speelfilms, documentaires, korte films en de Tiger Awards voor de drie beste speelfilms uit de competitie.

De 42e editie van het IFFR presenteert 255 speelfilms, waaronder 44 wereldpremières, en 334 korte en middellange films uit 60 landen. Circa 2500 filmprofessionals komen naar Rotterdam, onder wie 300 filmmakers. Vorig jaar telde het IFFR 274.000 bezoeken, 14 procent minder dan het jaar ervoor.

Twee Nederlandse speelfilms dingen mee naar de Tiger Awards. Naast de openingsfilm is dat Silent Ones die debutant Ricky Rijneke opnam in Hongarije.

Het IFFR sluit de 42e editie op zaterdagavond 2 februari af met de internationale première van de psychologische thriller Stoker, het langverwachte Engelstalige debuut van de Zuid-Koreaanse regisseur Park Chan-Wook.

Gerelateerde artikelen