ANP12 jun '13 17:02

Hogere jeugdstraf Enschedese moord

ARNHEM (ANP) - Een 19-jarige jongen uit Enschede die als minderjarige in november 2011 een kennis uit die stad doodstak met 19 messteken, is woensdag in hoger beroep veroordeeld tot 1,5 jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. De straf van het gerechtshof in Arnhem is een half jaar langer dan die welke de rechtbank in Almelo oplegde.

De destijds 17-jarige jongen was met een kameraad op bezoek bij de 20-jarige Ebu Darar, die in zijn woning een wietkwekerij hield. De drie keken een film, waren een tijdje in de wietkwekerij bezig en lieten eerst nog een hond uit, voordat de stemming omsloeg.

De bewoner oefende regelmatig messenwerpen op een deur. Hij kwam opeens dreigend met een mes op de 17-jarige af. Toen de 17-jarige het mes had weten te grijpen, stak hij in op de bewoner.

Volwassenrecht

De officier van justitie had bij de rechtbank 3 jaar cel en tbs volgens het volwassenenrecht geëist. De rechtbank legde toen een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs op. Volwassenen-cel en tbs helpen niet om de verminderd toerekeningsvatbare, verwaarloosde jongen zijn leven te laten beteren, vinden deskundigen.

De advocaat ging in hoger beroep omdat de minderjarige zegt dat hij uit noodweer handelde. Net als de rechtbank ziet het gerechtshof dat niet zo. In hoger beroep vroeg het Openbaar Ministerie 20 maanden jeugddetentie en jeugd-tbs. Het gerechtshof koos een iets kortere jeugddetentie, zodat de jongen zo snel mogelijk aan zijn behandeling kan beginne


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen