ANP1 jul '13 07:27Aangepast op 1 jul '13 11:01

Betere handhaving transportregels valt goed

ROTTERDAM (ANP) - De transportsector en de vakbonden hebben verheugd gereageerd op de strengere handhaving van de zogeheten cabotageregels. Volgens deze Europese regels mogen truckers niet meer dan drie ritten uitvoeren binnen de grenzen van een ander EU-land. Daarna moeten ze de grens weer over.

Tijdens een recente driedaagse controle in het Rotterdamse havengebied zijn zeker 14 buitenlandse vrachtwagenchauffeurs op heterdaad betrapt op het overtreden van de cabotageregels. De actie werd uitgevoerd door Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in samenwerking met de politie. In 16 andere gevallen zouden in het verleden meer binnenlandse ritten zijn uitgevoerd dan toegestaan.

De resultaten van de controle zijn aanleiding voor de ILT om verder diepgaand onderzoek te doen naar de betrokken vervoerders en hun opdrachtgevers. Tot nu toe was de handhaving van de regels beperkt, maar door een wijziging van de Wet Wegvervoer Goederen die maandag is ingegaan kan nu beter worden opgetreden.

Vrijgeven

Ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) is blij met de strenge handhaving van de regels. ,,Illegaal vervoer door buitenlanders werkt concurrentie vervalsend waardoor Nederlandse bedrijven uit de markt worden gedrukt'', reageerde de organisatie maandag. TLN vindt dat meer handhavers moeten worden aangesteld bij de inspectiediensten.

De Nederlandse verladersorganisatie EVO wil de cabotageregels voor vrachtwagens volledig vrijgeven. Dat is goed voor de bedrijven en voor de interne Europese markt, vindt de EVO. Wel meent de brancheorganisatie dat de huidige regels nageleefd moeten worden. ,,Strengere controles zijn verstandig.''

Positief

Ook FNV Bondgenoten is tevreden. ,,Er is een goede stap gezet op weg naar een eerlijke sector waarin valsspelers worden gestraft en gezonde werkgelegenheid nu ook door de overheid lijkt te worden beschermd.''

CNV Vakmensen reageert eveneens positief. ,,Eindelijk lijken we in Nederland werk te gaan maken van het aanpakken van buitenlandse chauffeurs die de regels aan hun laars lappen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen