ANP4 jan '13 15:56Aangepast op 4 jan '13 16:44

Beurzen omhoog na cijfer dienstensector VS

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen gingen vrijdagmiddag omhoog. Positieve rapporten over de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten en de Amerikaanse dienstensector zorgden voor optimisme. Eerder was de stemming wat terughoudend door de vrees dat de Amerikaanse centrale bank nog dit jaar stopt met zijn stimuleringsprogramma.

De AEX-index in Amsterdam noteerde 0,2 procent hoger op 351,57 punten. De MidKap-index zakte 0,1 procent tot 544,85 punten. De beurs in Parijs won 0,1 procent. Frankfurt steeg 0,2 procent en Londen klom 0,7 procent.

Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een uur na opening 0,1 procent hoger op 13.406 punten. Uit cijfers van de Amerikaanse overheid bleek dat de werkgelegenheid in de VS in december met 155.000 banen is gegroeid. Economen hadden gerekend op 153.000 nieuwe banen. De banengroei in november werd opwaarts bijgesteld van 146.000 tot 161.000 banen. Verder werd bekend dat de dienstensector in de VS in december sterker is gegroeid dan een maand eerder. Ook viel het cijfer beter uit dan verwacht.

Laatste beleidsvergadering

Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve (Fed) bleek een dag eerder dat een flink aantal bestuurders ervan uitgaat dat de centrale bank dit jaar stopt met het opkopen van obligaties om de economie aan te jagen. Het opkopen van obligaties is het belangrijkste instrument dat de Fed heeft om de economie te ondersteunen, nu de rente al enkele jaren op het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent staat.

In de AEX stond vastgoedbedrijf Corio bovenaan met een winst van 2,4 procent na een adviesverhoging door Berenberg. Chipmachinemaker ASML was een van de grootste dalers met een verlies van 1,1 procent.

Olieconcern

Shell klom 0,3 procent. Het olieconcern onderzoekt de schade aan het gestrande boorschip Kulluk in de wateren bij Alaska. Het bedrijf heeft nog geen tijdschema voor de berging van het schip, dat in de nacht van maandag op dinsdag op de rotsen sloeg.

In de MidKap was kabelaar Ziggo de grootste verliezer met een min van 1,6 procent. De Zwitserse bank UBS verlaagde zijn prognose voor het aantal klanten dat het bedrijf het afgelopen kwartaal heeft getrokken. Bank en verzekeraar SNS Reaal was de grootste winnaar in het middensegment met een plus van 4,1 procent.

De euro was 1,3046 dollar waard, tegen 1,3105 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 92,70 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 111,35 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen