ANP22 mei '13 13:15Aangepast op 22 mei '13 13:40

IMF spoort Britten aan tot meer stimuleringen

WASHINGTON (AFN/RTR) - De Britse regering kan meer doen om de kwakkelende economie op gang te helpen. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een woensdag gepubliceerd rapport over de Britse economie.

Volgens het fonds zou Groot-Brittannië gebruik kunnen maken van de huidige zeer lage rentes op staatsleningen. Daarmee zou het land nu goedkoop kunnen lenen om investeringen die de groei vooruithelpen te financieren.

Het IMF ziet wel ,,bemoedigende'' tekenen van economisch herstel. Maar er is volgens het fonds nog lang geen sprake van een sterk en duurzaam herstel. ,,Het inkomen ligt per hoofd van de bevolking nog altijd 6 procent onder het niveau van voor de crisis. Daarmee is dit het zwakste herstel in de recente geschiedenis'', aldus het IMF.

Rem

De bezuinigingsplannen van de Britse regering zetten volgens de onderzoekers een rem op de economische groei. Het beleid zou zich juist meer moeten richten op maatregelen die de economie ondersteunen, vindt het IMF. ,,In de huidige context, waarin te weinig arbeid wordt gebruikt en lenen goedkoop is, leveren die waarschijnlijk aanzienlijke voordelen op.''

De Britse minister van Financiën George Osborne heeft de afgelopen tijd meermaals gewaarschuwd dat nieuwe leningen om de economie aan te jagen ten koste gaan van de reputatie van Groot-Brittannië op de financiële markten. Hij heeft ook al eerder aangegeven niets te zullen doen met IMF-adviezen waar hij het niet mee eens is.

Gerelateerde artikelen