ANP5 mrt '13 08:25Aangepast op 5 mrt '13 09:03

RWE verbetert resultaten

ANP
ANP

ESSEN (AFN/DPA) - Het Duitse energieconcern RWE heeft vorig jaar aanzienlijk betere resultaten geboekt dan in 2011. Dat meldde het moederbedrijf van het Nederlandse Essent dinsdag.

RWE boekte een bedrijfsresultaat (ebitda) van 9,3 miljard euro. Dat was 10 procent beter dan in 2011. De operationele winst steeg met dezelfde marge tot 6,4 miljard euro. De nettowinst bleef ongeveer gelijk op 2,5 miljard euro.

De betere resultaten kwamen vooral doordat de kosten voor de Duitse ban op kernernergie veel lager waren dan in 2011. In Nederland en België zakte het operationele resultaat met 7 procent tot 228 miljoen euro. Bezuinigingen wogen in deze landen niet op tegen de moeilijke marktomstandigheden.

Financiële ademruimte

RWE liet dinsdag weten te stoppen met de activiteiten op het gebied van de winning en productie van olie en gas. Verkoop van die divisie moet het bedrijf meer financiële ademruimte geven.

RWE kondigde vorig jaar aan in de komende 2 jaar ruim 10.000 banen te schrappen om de concurrentiepositie van het bedrijf te verbeteren. De sanering maakt deel uit van een programma dat de winstgevendheid van het bedrijf eind 2014 met 1 miljard euro moet verbeteren. In dat kader onderzoekt RWE ook de mogelijkheden om werkzaamheden te verhuizen of uit te besteden.

RWE heeft ongeveer 72.000 werknemers in dienst. Daarvan werken er in totaal ongeveer 3800 in Nederland en België.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen