ANP16 jan '13 18:11Aangepast op 16 jan '13 18:34

Plan vuurwapengeweld Obama telt 23 punten

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag een actieplan met 23 punten aangekondigd om het vuurwapengeweld in zijn land te beteugelen. Onder de punten zijn een verbod op aanvalswapens en een betere controle op bijvoorbeeld een strafblad van mensen die een wapenvergunning aanvragen.

Obama komt met zijn actieplan naar aanleiding van de schietpartij op een basisschool in Newtown vorige maand, waardoor onder meer 20 kinderen om het leven kwamen. Obama stelt voor dat magazijnen van vuurwapens voor veel patronen worden verboden. Ook wil hij de wetten over de handel in geweren aanscherpen. Hij presenteerde zijn plan in het Witte Huis. Onder zijn toehoorders waren kinderen uit heel de Verenigde Staten, een verwijzing naar het grote aantal scholieren dat door de schietpartij in Newtown het leven verloor.

Een commissie onder leiding van vicepresident Joe Biden heeft het actieplan opgesteld. Biden heeft gesproken met voor- en tegenstanders van de aanscherping van het particuliere wapenbezit. Naar verwachting zullen de wapenlobby NRA en haar medestanders in het Congres de voorstellen fel bestrijden.

Gerelateerde artikelen