ANP8 jan '13 11:54

Beurzen licht hoger in afwachtende markt

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten dinsdag overwegend kleine winsten zien. Beleggers bleven voorzichtig in afwachting van het jaarcijferseizoen, dat later op de dag met de resultaten van het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa van start zal gaan.

De AEX-index in Amsterdam wist het verlies aan het begin van de middag te beperken tot 0,1 procent op 350,78 punten. De MidKap-index klom 0,4 procent tot 550,33 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt stegen 0,1 procent. De CAC40 in Parijs deed het beter met een plus van 0,5 procent.

,,De Amsterdamse beurs laat weer een klein minnetje zien in navolging van de verliezen in Azië en de lagere standen van de Amerikaanse openingsindicatoren. De markten lijken even tot rust te komen na de recente sterke koerssprong. Verder is het wachten op de bedrijfsresultaten. Ook vergadert de ECB deze week nog over het monetaire beleid, maar die zal naar verwachting zijn kruit droog houden'', aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

Internationale handel van Duitsland

Op macro-economisch vlak bleek dat de internationale handel van Duitsland in november zwaarder is getroffen door de Europese crisis dan verwacht. De export daalde in november met 3,4 procent en de import zakte met 3,7 procent. Ook nam de werkloosheid in de eurozone in november voor de vierde maand op rij toe, tot 11,8 procent van de beroepsbevolking.

In Londen steeg telecomconcern Vodafone 2,6 procent op speculatie dat de Amerikaanse branchegenoot Verizon het belang van Vodafone in Verizon Wireless zal overnemen.

TNT Express

In de AEX was pakketvervoerder TNT Express de grootste dalers met een verlies van 1,3 procent. De Britse krant Financial Times meldde dat UPS moeite heeft om af te stoten onderdelen van TNT Express aan concurrenten te slijten. Die onderdelen moeten worden verkocht om Europese toestemming te krijgen voor de overname van het Nederlandse koeriersbedrijf.

Telecomconcern KPN was de grootste stijger onder de hoofdfondsen met een winst van 2,2 procent na een adviesverhoging door Macquarie. In de MidKap stond detacheerder Brunel onderaan met een min van 1,5 procent. Metaalgroep AMG en bank en verzekeraar SNS Reaal gingen aan kop met plussen van 3,6 procent.

De euro was 1,3117 dollar waard, tegen 1,3108 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,5 procent tot 93,67 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 112,17 dollar.

Gerelateerde artikelen