ANP27 jan '13 17:08

Drukke week voor optimistische beurzen

AMSTERDAM (AFN) - Een grote reeks bedrijfsresultaten en belangrijke economische cijfers moeten deze week helpen de opmars van de Europese en Amerikaanse beurzen verder te stuwen. De Dow-Jonesindex staat daarbij op het punt zijn hoogste niveau ooit te bereiken.

Aandelenbeurzen zijn 2013 uitermate optimistisch begonnen. Dankzij het wegebben van de crisissfeer in Europa en de Verenigde Staten staat de AEX-index bijna 4 procent hoger dan aan het einde van 2012, de Amerikaanse S&P 500 won al ruim 5 procent. De Dow Jones is zijn recordstand van oktober 2007 inmiddels zelfs tot iets meer dan 2 procent genaderd.

Deze week opent opnieuw een groot aantal belangrijke bedrijven de boeken van het afgelopen kwartaal. Daarbij gaat het vooral om Amerikaanse bedrijven, in Amsterdam blijft het aantal hoofdfondsen dat met cijfers komt beperkt tot drie.

Philips

Philips opent het rijtje AEX-bedrijven dinsdag voorbeurs. Analisten verwachten dat het elektronicaconcern vorig kwartaal bijna 7 procent meer omzet heeft geboekt dan een jaar eerder, maar desondanks een nettoverlies van circa 308 miljoen euro heeft moeten incasseren. Woensdag (nabeurs) volgt vastgoedonderneming Unibail-Rodamco, terwijl olieconcern Shell donderdag met de kwartaalresultaten komt. Voor Shell wordt een aanzienlijke groei van de winst en omzet voorzien.

Beleggers krijgen deze week een duidelijk beeld van de oliesector, aangezien vrijdag de Amerikaanse oliegrootmachten Exxon Mobil en Chevron de cijfers publiceren. Woensdag is het de beurt aan het kleinere ConocoPhillips.

Boeing

Die dag moet de geplaagde vliegtuigbouwer Boeing de markten weer eens positief zien te verrassen. De afgelopen weken stond het aandeel Boeing onder druk door de aanhoudende problemen met de nieuwe 787 Dreamliner. Analisten verwachten dat de winst van het bedrijf uit Seattle vorig kwartaal aanzienlijk lager was dan een jaar eerder.

Andere grote bedrijven die deze week hun resultaten openbaren zijn Caterpillar, Ford, Yahoo, Pfizer, Dow Chemical, Colgate-Palmolive en UPS. Dat koeriersbedrijf blies eerder deze maand de voorgenomen overname van het Nederlandse TNT Express af.

Naast al het kwartaalcijfergeweld staat ook een reeks belangrijke economische cijfers op het programma. Zo wordt woensdag een eerste schatting gegeven van de groei van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal en wordt vrijdag gemeld hoeveel banen er deze maand in de VS zijn gecreëerd. In Duitsland worden donderdag cijfers over de detailhandel, inflatie en werkloosheid gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen