ANP13 feb '13 20:00

Gemengd beeld op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten woensdag halverwege de handelsdag een gemengd beeld zien. Beleggers deden het even rustig aan na de sterke koersstijgingen van de afgelopen weken.

De Dow-Jonesindex noteerde 0,3 procent lager op 13.977,04 punten. De brede S&P steeg 0,1 procent tot 1521 punten en de technologiebeurs Nasdaq klom 0,4 procent tot 3198 punten.

General Electric (GE) klom ruim 3 procent. Het Amerikaanse industriële conglomeraat verkoopt zijn resterende belang van 49 procent in het entertainmentbedrijf NBC Universal aan mediabedrijf Comcast voor 16,7 miljard dollar (12,4 miljard euro). Comcast wordt daarmee de volledige eigenaar van NBC.

Obama

President Barack Obama riep de Republikeinen dinsdag in zijn zogeheten State of the Union- toespraak op tot samenwerking, zodat de gevreesde automatische bezuinigingen uitblijven. Het overleg over de begroting zit echter muurvast, terwijl de volgende deadline al op 1 maart is. Obama wil het overheidstekort aanpakken, maar pleitte tegelijkertijd voor verstandige investeringen om de economie aan te jagen.

Op macro-economisch terrein werd voorbeurs bekendgemaakt dat de detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten in januari conform verwachting met 0,1 procent zijn gestegen. In december groeiden de consumentenverkopen nog met 0,5 procent. De aandelen van detailhandelsbedrijven zoals McDonald's en Coca Cola reageerden negatief op de cijfers met minnen van respectievelijk 1,4 en 0,9 procent.

Import

Ook bleek dat de importprijzen vorige maand met 0,6 procent zijn toegenomen. Economen gingen uit van een stijging van de invoerprijzen met 0,8 procent.

De Amerikaanse bedrijfsvoorraden over december, die tijdens de handel naar buiten kwamen, vielen met een stijging van 0,1 procent iets lager uit dan de 0,2 procent die economen hadden voorspeld. Het was de kleinste stijging van de voorraden in 6 maanden tijd door voorzichtigheid in verband met de zogeheten 'fiscal cliff'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen