ANP9 jan '13 13:33Aangepast op 9 jan '13 15:27

Ook Raiffeisen stopt met Euribor

EPA
EPA

WENEN (AFN/BLOOMBERG) - De Oostenrijkse bank Raiffeisen stopt in navolging van Rabobank met zijn bijdragen aan de vaststelling van het rentetarief Euribor. Dat meldde de bank woensdag.

Euribor is het rentetarief dat banken binnen de eurozone elkaar in rekening brengen voor interbancaire leningen. Het tarief, dat als leidraad geldt voor veel andere rentetarieven zoals bijvoorbeeld die op hypotheken, wordt berekend op basis van gegevens die worden aangeleverd door zo'n 40 banken. Dergelijke rentetarieven liggen onder vuur sinds duidelijk werd dat veel handelaren de afgelopen jaren hebben getracht het vergelijkbare Libortarief te manipuleren.

De organisatie achter Euribor waarschuwde eerder deze week al voor een leegloop in de groep die het tarief bepaalt. Banken zouden bevreesd zijn voor hoge kosten als misstanden bij de bepaling van het tarief aan het licht komen. Afgelopen maanden werden bijvoorbeeld Barclays en UBS zwaar beboet vanwege de Liborfraude.

Vertrouwen

,,Banken vragen zich af of ze geassocieerd wilen worden met iets waar niemand 100 procent vertrouwen in heeft'', stelde een Britse bankanalist van Mediobanca. ,,Dat Raiffeisen nu terugtreedt is bewijs van die voorzichtigheid.''

Volgens Raiffeisen werd het besluit vooral genomen omdat het interbancaire geldverkeer minder belangrijk is geworden voor de bank. ,,Het heeft minder zin voor ons om een bijdrage te leveren. Raiffeisen richt zich op deconsumentenbank'', aldus een woordvoerder.

De Europese Commissie komt later dit jaar met voorstellen voor de verbetering van tarieven als Euribor en Libor.

Gerelateerde artikelen